Ik wil je meenemen in een denkbeeldige situatie. Stel je eens voor wat je zou moeten doen om zoveel mogelijk last te krijgen van je eczeem. Vooral tijdens de feestdagen kan ik dat voor mezelf heel makkelijk benoemen.

Een deel van mijn eczeemklachten wordt veroorzaakt door voedselallergie en tijdens de feestdagen worden er veel zoete verleidingen en verboden vruchten gepresenteerd. Wat te denken van marsepein, spijsbrood, chocoladeletters, -kransjes, -eitjes?

Roetdeeltjes

Nee, het is niet alleen voedsel waar ik op moet letten. Ook vreugdevuren zijn mooi met de jaarwisseling of Pasen, maar dat maakt mij in no time super benauwd. Wat roetdeeltjes in de lucht betekenen voor de huid weet ik (gelukkig?) niet.

Lieve hond

Terug naar de huid, want daar gaat het hier vooral om. Gezellig bij familie met de feestdagen, dat hoort er bij en daar gaan we gelukkig allemaal enthousiast in mee. Zelfs de huisdieren komen mee. Voel je ‘m aankomen? Krijg je al jeuk bij de gedachte dat de lieve hond die je anders zo zorgvuldig ontwijkt nu toch echt even aangehaald wil worden?

Hatsjie kerstboom

Aan tafel maken we het gezellig met kaarsjes, misschien wat seizoensversiering uit de tuin erbij. Hatsjie kerstboom? Soms wordt het een vijfgangendiner, een andere keer kleine hapjes met steeds een ander wijntje erbij. Van wat alcohol raak je misschien wat ontspannen. Ik heb eens gehoord dat rode wijn slecht is voor de huid, geen idee of dat waar is.

Heet water verdooft

Tussendoor even naar buiten als het kan. Die overgang van warm naar koud is voor de huid vaak wel lekker, maar dan weer naar binnen waar het dankzij haardvuur en een huis vol gezelligheid 22 plus graden is, doet je al gauw het zweet uitbreken. Jeuk licht op de loer. Wat tegenstrijdig, maar als ik jeuk aan mijn handen heb, was ik ze met (te) heet water om de jeuk te verdoven. Daarna smeer ik ze wel gelijk in, maar het is niet goed natuurlijk.

Gezellig samenzijn

Wat zijn jouw ‘slechte gewoontes’ als het om je eczeem gaat? Geen zin om je in te smeren, proberen of je een dagje zonder antihistaminica kan? Onregelmatig leven en te kort slapen? Ongezond eten? Een troost is dat die laatste zaken voor iedereen aandachtspunten kunnen zijn. En wees gerust, ik heb echt wel zin in de feestdagen, hoor. We houden allemaal rekening met elkaar, dus aangepast eten is vanzelfsprekend voor wie een allergie of intolerantie heeft. Wij maken er ongedwongen dagen van, zo is er ook ruimte om wat voor jezelf te doen. De beperkingen zijn te overwinnen en soms heb ik pech als het toch mis gaat, maar het is de gezelligheid samen meer dan waard.

Fijne feestdagen!

GZNL.GZ.18.07.0167b(1)