Laura heeft atopisch eczeem en zit op dit moment in een psychisch hersteltraject. De isolatie vanwege de corona-maatregelen valt haar zwaar. Dit is deel twee van haar verhaal.

De corona-isolatie thuis zorgt voor stress en deze veroorzaakt jeuk. En van jeuk ga je krabben en van krabben krijg je? Juist ja, meer plekken, meer wondjes, meer pijn, meer verdriet en zo gaat het cirkeltje steeds verder naar beneden. Ook mijn huid is nu onrustig, pijnlijk en meer kapot. Hierdoor val ik terug in patronen en overtuigingen van vroeger. Maar het belangrijkste is: hoe kom ik hier weer uit?

Zoek afleiding

Hoe haal ik mijzelf uit deze ‘ik-moet-krabben-modus’? Vooral door mijzelf af te leiden* en te zorgen dat ik niet ga bankhangen, met Netflix een bak chips of een grote reep chocola. Ik zorg dat ik in beweging blijf, eigen nieuwe routine creëren. Gordijnen open, aankleden (nee, geen huispak), op vaste tijden eten. Ik breng structuur aan en probeer die vast te houden. Ik ga iets leuks voor mezelf doen: muziek, wandelen, dansen. Ik probeer mild te zijn en mezelf niet te straffen voor wat ik mezelf heb aangedaan door het vele krabben. Ik verwen juist mijn aangedane huid met een lekker smeerseltje.

Blijf in contact

Als je ook thuis zit met psychische problemen, probeer contact te houden. Hoe moeilijk dat ook is. Appen, videobellen of welke andere manier van communicatie dan ook. Mocht je vastlopen of voor je gevoel niet de mensen om je heen hebben bij wie je terecht kan, er zijn hulplijnen van onder andere de Luisterlijn. Ik geef je deze tip, maar geloof me: voor ik iemand een berichtje kan sturen, zijn daar soms twee weken aan paniekaanvallen aan vooraf gegaan. Enkel en alleen om iemand even een berichtje te sturen (soms alleen een foto).

Laagdrempelig appje

Als je dit leest en iemand anders kent in je omgeving die thuis zit met psychische problemen, kijk eens of je hem of haar een laagdrempelig berichtje kan sturen. Een foto van een mooie bloem of een dier bijvoorbeeld. Vraag niet gelijk hoe het gaat. Als het gesprek op gang komt, kan dit altijd nog.

Zorg voor elkaar

Lieve mensen, hou je taai en zorg voor elkaar! Zowel fysieke hulp, als even een appje of een belletje. Corona betekent volhouden, net als bij psychische problemen. Hoe zwaar ook, aan beide komt een einde!

*Dit zijn bijvoorbeeld dingen die mij helpen. Het Foute Uur van Q Music (online is er een 24/7 zender van via Nederland.fm) en dansen op de muziek. In huis potjes/plantjes/tierelantijntjes verzetten, kastjes herindelen, spelletje spelen op mobiel of gameconsole en hobby-en. Voor mij is dit met waterverf aan de gang gaan of fotograferen.

Lees ook onze andere blogs!

En volg ons op Facebook en Instagram

GZNL.GZ.18.09.0257d