Recent ben ik gestart met een zogeheten laatste-fase studie. Om de werkzaamheid van een nieuw medicijn voor behandeling van eczeem te testen. Spannend?

Ja, want ik weet nog niet of ik placebo krijg of de werkzame stof. En ook weet ik nog niet wat bij mij uiteindelijk het effect zal zijn, laat staan de bijwerkingen.

De aanloop                                                         

De grondige screening heb ik doorstaan, belangrijk voor het onderzoek. De bijwerkingen zijn al wel beschreven, want het is een trial in de laatste onderzoeksfase. Net als de bijsluiter van medicijnen roepen die bijwerkingen soms vragen op. Het is niet een simpele afweging als ‘niet geschoten altijd mis.’ Maar als je het niet probeert, weet je niet wat het oplevert.

Eigenwijs

Mijn dermatoloog had me al een aantal maal uitgedaagd om de nieuwste generatie geneesmiddelen te proberen. Eigenwijs als ik ben, vond ik dat het best redelijk ging met mijn eczeem. Ja, wel door regelmatig hormoonzalf te smeren. Dat betekent in mijn geval drie à vier keer per week naar mijn eigen inschatting. Maar eerlijk gezegd smeer ik vaak wat te zuinig. En dat is duidelijk zichtbaar en merkbaar in pieken en dalen in het eczeem.

De test

Sinds de start van de trial heb ik minder jeuk en smeer ik veel minder hormoonzalf. Dat klinkt veelbelovend en ik ben daar optimistisch over. Maar het kan ook het zogeheten placebo-effect zijn. Bij meerdere medicijnstudies blijkt namelijk een fors percentage proefpersonen een (tijdelijke) vermindering van eczeem te ervaren. Vreemd maar waar. Dat schijnt met afslankdiëten ook zo te werken, maar daar heb ik geen ervaring mee. Blij toe met de verminderde eczeemklachten! Ik hoop wel dat de verbetering dankzij het werkzame medicijn is, want het placebo-effect is maar tijdelijk.

En dan?

Ondertussen geniet ik van de bijna jeukvrije dagen en ik mis de hormoonzalf smeerroutine ook niet! Wel blijf ik minstens tweemaal daags de huid invetten. Maar dat is al zo ingebakken in mijn dagelijkse ritme dat ik daar geen jeuk van krijg. Tja, het leven met eczeem blijft een kwestie van uitproberen, trial en error dus.

Als eerste op de hoogte

Wil je Pet’s volgende blog niet missen? Volg ons dan op Facebook

GZNL.GZ.18.07.0167e