Als eczeempatiënt hebben we allemaal onze goede en slechte dagen. We werken (betaald of onbetaald) en ondervinden soms hinder van of onbegrip voor onze kwaal. Soms moet je ook keuzes maken om je leven met eczeem en alle aspecten die dat met zich meebrengt leefbaar te houden. Voor jezelf en anderen.

Conflicten kun je ‘uitvechten’ of je volstaat met het geven van je mening en laat het verder daarbij. Gelijk hebben is één, gelijk krijgen is twee. Soms leidt dit tot veel stress en is uiteindelijk het sop de kool niet waard. Kun je in je werk je ei goed kwijt? Dan moet je goed nadenken over carrièrestappen. Hoewel je qua kennis, ervaring en competenties best die stap kan maken, is het soms vanuit gezondheidsperspectief niet altijd wenselijk.

Meer stress

Meer verantwoordelijkheden, personele aangelegenheden geven ook meer stress. Medewerkers doen zaken nu eenmaal anders dan jij ze doet. Zij hebben andere prioriteiten en aansturing nodig, en ‘correctie’ vergt veel tijd en energie. Ook hebben zij andere sores waarvoor ze een beroep doen op jou: van salariswensen, vrije dagen, ziekte, ouderschapsverlof tot regelrechte conflicten met collega’s en/of privé-problemen.

Levensvreugde

Al die beslommeringen geven jou stress en naast de lichamelijke effecten van deze stress kan een en ander leiden tot een minder prettig humeur. En dat vindt dan weer zijn weerslag in je eigen gedrag, in dat van je werkomgeving en last but not least in je privé-leven. De keuzes die je maakt moeten naar mijn mening dan ook leiden tot een goed leefbare lichamelijke situatie gecombineerd met levensvreugde. Als je daarin de verkeerde keuzes maakt, kan dat leiden tot beschadiging van jezelf (eczeem/burn-out) of dat van anderen, zowel in je werk als in de privé-sfeer.

Nee is ook een antwoord

Mijn advies is daarom om goed na te denken over de voors en tegens van de stappen die je wilt maken. Neem hierin een weloverwogen besluit. Nee is ook een antwoord! Soms is het beter om in relatieve rust je ding te doen waardoor je zowel qua werk als privé zonder al te veel problemen een prettig leven kan leiden.

Weeg pro’s en contra’s

Betrek bij je besluit bewust mogelijke stress verhogende factoren en laat je niet meeslepen in de prachtige functie die op het eerste oog zoveel voordelen biedt. Als je de carrièrestap eenmaal hebt genomen dan kun je, juist omdat je alle pro’s en contra’s tegen elkaar hebt afgewogen, beter inspelen op mogelijke negatieve effecten. Kortom: pick you battles, maar dan ook welbewust.

Als eerste op de hoogte

Wil je meer tips lezen van Rob? Volg ons dan op Facebook

GZNL.GZ.18.07.0168c