Net als bij veel anderen, is eczeem bij mij begonnen rond mijn twaalfde. Vanaf die leeftijd heb ik van de huisarts altijd hormoonzalf gekregen. Ik had zeker het gevoel dat dit hielp, maar…

….het kwam toch altijd weer terug in vlagen, de ene keer sterker dan de andere. Mijn huisarts schreef steeds zwaardere hormoonzalven voor. Tot ik op een zeker moment prednison zalf smeerde. Ook nu ging mijn eczeem in de eerste instantie weg, maar wist ik nog steeds niet wat het was dat mijn eczeem veroorzaakte.

Symptomen onderdrukken

Een paar jaar geleden ben ik zelf onderzoek gaan doen naar alternatieve manieren om mijn eczeem onder controle te krijgen en ben daarbij compleet gestopt met smeren van hormoonzalf. Na jaren van symptomen onderdrukken, wilde ik kijken of ik bij de oorzaak van de problemen kon komen. De eerste paar weken dat ik gestopt was met smeren kwam mijn eczeem in een extreme vorm terug, waarna het langzaam rustiger werd.

Plantaardig dieet

Ik heb verschillende dingen geprobeerd. Daarbij ben ik een stuk verder gekomen in wat wel (en niet) werkt voor mij. Zo heb ik ervaren dat een compleet plantaardig dieet positieve effecten heeft op mijn huid. Ook heb ik een eliminatie-dieet gevolgd. Daardoor weet ik nu dat ik ook reageer op suiker, pinda’s, alcohol en koffie (I know, not easy). Daarnaast heb ik een allergietest gedaan waaruit bleek dat ik allergisch ben voor huisstofmijt en bepaalde dieren. Nu ik dit allemaal weet, is mijn eczeem zeker minder heftig, maar wel nog steeds aanwezig in stressvolle periodes en na het eten van bepaalde dingen.

Kokosolie

Tijdens mijn zoektocht naar een alternatieve manier om mijn eczeem te genezen ben ik er achter gekomen dat het een complexe aandoening is, waarbij niet voor iedereen hetzelfde geldt. Ik las bijvoorbeeld op een blog dat sommige mensen baat hebben bij het smeren van kokosolie, iets wat mijn huid erg irriteerde. Wat het allemaal nog moeilijker maakt, is dat eczeem beïnvloed kan worden door verschillende factoren zoals het weer, stress en zoals in mijn geval: voeding. Op zoek naar verbetering blijf ik voorlopig nieuwe dingen proberen. Mijn zoektocht is nog niet voorbij.

Wil je Simons volgende blog niet missen? Volg ons dan op Facebook

GZNL.GZ.19.06.0171