Stress vermindert de barrièrefunctie van de opperhuid, zo laat recent onderzoek zien.

Onder stress verstaan we spanning of druk. Stress hoeft niet per se ongezond te zijn. Wil je goed functioneren dan heb je een zekere mate van stress nodig. Gezonde stress ervaar je voor een spannende gebeurtenis als een examen, sollicitatiegesprek, spreekbeurt of een optreden. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid: om snel te reageren, om geconcentreerd te kunnen werken. Na stress heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen.

Ongezond

Is jouw stress hevig, komt-ie vaak voor, duurt-ie erg lang en kun je niet voldoende herstellen? Dan is er sprake van ongezonde stress. En dat heeft gevolgen voor je huid, zo blijkt uit verschillende studies. Ze suggereren dat psychologische stress de processen in de opperhuid verstoren, op zowel korte als lange termijn. In recent literatuuronderzoek zijn de conclusies van 21 verschillende studies met elkaar vergeleken.

Minder eiwitten en vetten

De opperhuid heeft een belangrijke barrièrefunctie en voorkomt daarmee huidinfecties en ontstekingen. Psychologische stress zorgt voor activatie van de zogenaamde hypothalamus-hypofyse-bijnier-as. Daardoor komen er verschillende hormonen vrij. Deze leiden uiteindelijk tot een verminderde productie van bepaalde vetten en eiwitten die belangrijk zijn voor de optimale bescherming van de opperhuid. Door tekorten in deze essentiële stoffen lijdt de huid ook meer vochtverlies dan normaal. Je huid droogt daardoor sneller uit.

Behoud barrièrefunctie

Het advies luidt: stel de oorzaken van stress vast. Zorg er vervolgens voor dat je stress vermijdt of vermindert. Zo zorg je voor het behoud van de barrièrefunctie. En kun je opvlammingen bij huidaandoeningen als eczeem helpen voorkomen of ervoor zorgen dat de uitbraken minder ernstig zijn. Ontspanning is dus niet alleen goed voor de geest, maar ook voor de huid.

Als eerste op de hoogte

Wil je ons nieuws over atopisch eczeem niet missen?

Volg ons dan op Facebook en Instagram

Bron: Huidarts.com
MAT-NL-2000060