Al sinds haar geboorte heeft Izzie last van eczeem, en vrij ernstig ook. En dat betekent niet slechts een droog plekje hier en daar, maar regelmatig zit ze er helemaal onder. Van top tot teen, niks blijft haar bespaard. We lopen ziekenhuizen in en uit.

Het OLVG, het WKZ, het AMC… ik ken ze allemaal. Momenteel lopen we bij de dermatoloog van het AMC. Een fijne arts, en dankzij haar strakke smeerschema van hormoonzalven, basiszalven, koolteer en antihistamine medicatie hebben we op dit moment het eczeem onder controle. Dit houdt dus wel in dat Izzie bizar veel medicatie moet gebruiken om te zijn zoals ze nu is.

Welke voeding triggert haar eczeem?

Drie maanden geleden, toen haar eczeem heel intens was en ik vastberaden om een permanente oplossing te vinden, ben ik met haar naar de mesoloog geweest. Ik was er zo klaar mee, zo boos om dat het eczeem steeds maar weer opvlamde en ik het niet meer onder controle kreeg met de huidige zalven. Wat een frustratie. Er moest in mijn ogen iets anders gebeuren. Er moest een oplossing komen. En ik wilde dat iemand advies zou geven over haar buitenkant, maar OOK de binnenkant. Welke voeding triggert haar eczeem precies? Wat mag ze nou wel en niet eten?

Geen noten

We weten al heel lang dat Izzie, net als haar vader, allergisch is voor noten. Dus die krijgt ze absoluut niet. Ooit hebben we middels een provocatietest in het ziekenhuis gemerkt dat ze ook niet goed reageert op ei. Schrapten we dus ook uit haar dieet. En voor mij is het altijd duidelijk geweest dat ze ook niet goed op koemelk reageert. Dit is helaas nooit heel hard bewezen door eerdere testen, maar van wat ik heb gezien weet ik het zeker.

Grote boosdoeners

Tijd voor een bezoekje aan de mesoloog. Wij bezochten er een in het Integraal Medisch Centrum. Izzie kon snel terecht en eenmaal daar mocht ze op een bankje liggen met een koperen staaf in haar hand. De arts zat achter een soort drukmeter en raakte Izzie aan met een soort pen gekoppeld aan allerlei stofjes (zoals die in voeding voorkomen) op haar handen en voeten. De drukmeter gaf meteen resultaat. Na een kwartiertje testen was de conclusie dat melk een van de grote boosdoeners is. Het advies luidde: meteen helemaal schrappen uit haar dieet. Ook moesten we even de tomaten, aardbeien en appels laten staan, want dit zijn allemaal histamine opwekkers en in periodes dat het niet al te best gaat, geeft deze voeding triggers tot eczeem.

Niet meer van top tot teen

Inmiddels zijn we drie maanden verder. In de eerste drie weken na het nieuwe dieet merkte ik geen verschil. Maar na drie weken wel! Het viel me op dat het eczeem niet weg was, maar ze zat er niet meer van top tot teen onder. Het was nu vooral nog in haar gezicht, oksels, knieën, knieholtes, polsen en voeten. Haar buik, rug en de lange delen van haar armen en benen zagen er heel mooi uit, glad en zacht. En dit bleef daarna ook zo.

Lekker uit eten…

Het nieuwe dieet had dus wel enig effect, maar het is niet DE oplossing. Maar: in elk geval beter dan dat het was. En nog te controleren met de juiste zalven. Totdat we heel blij pasta gingen eten in een restaurant waarbij we expliciet aan de kok hadden gevraagd om er niets van saus of iets dergelijks doorheen te doen. Hij vroeg aan ons of kokosroom wel mocht. Ja, absoluut. Top! Nog geen tien minuten nadat ze de pasta had opgesmikkeld vlamde haar gezicht helemaal op. Ze begon te huilen, slijm te hoesten en te snotteren en ze riep dat ze zich ziek voelde. Ik ben in no time naar huis gescheurd met haar om antihistamine toe te dienen. Het bleek dat de kok kookroom bedoelde in plaats van kokosroom. En bedankt, not!

Nieuwe zalven, nieuw schema

Sinds dat voorval was ook haar eczeem wel heel erg heftig en moeilijk onder controle te krijgen. En daarom kwamen we met spoed weer terug in het AMC met als gevolg nieuwe zalven en een nieuw smeerschema. Gelukkig slaat dit goed aan. Hoewel ik altijd dubbele gevoelens heb bij het gebruik van hormoonzalven, kan ik niet anders dan zeggen dat dit het enige is wat ECHT helpt, al is het tijdelijk…

Als eerste op de hoogte

Nieuws en ontwikkelingen? Wees als eerste op de hoogte! Volg ons op Facebook.

GZNL.GZ.18.07.0163b