Wat smeer je waar? Hoeveel zalf heb je nodig? Sinds kort is er een gratis applicatie beschikbaar voor telefoons en tablets, speciaal ontwikkeld voor mensen met (chronische) huidaandoeningen als atopisch eczeem.

Voor de behandeling van atopisch eczeem worden ontstekingsremmende zalven, waaronder hormoonzalven en basiszalven, gebruikt. Stapsgewijs geeft de Zalfapp, smeerwijzer instructies en informatie over het precieze gebruik van hormoonzalven, basiszalven (en crèmes). Dat blijkt in de praktijk namelijk vaak mis te gaan. Daardoor worden huidaandoeningen niet goed behandeld. Het gevolg is dat klachten als jeuk en een droge, kapotte huid blijven bestaan. Door simpele instructies en onderbouwde adviezen kan de huidaandoening met de Zalfapp, smeerwijzer op de juiste manier behandeld worden. In de meeste gevallen blijkt het een (snelle) verbetering te geven van de klachten en meer zekerheid te bieden in het gebruik van verschillende hormoon- en basiszalven, zo blijkt uit de praktijk.

Instructies op maat

De app geeft antwoord op vragen als: wat smeer ik waar? Hoeveel zalf heb ik nodig? Hoe (vaak) breng ik zalf aan? Je krijgt alle instructies op maat en hebt zo je eigen behandelplan op je mobiel of tablet. De Zalfapp, smeerwijzer is voor iedereen: kinderen en ouders, volwassenen, apothekers, zorgverleners. Hij is getest door patiënten en zorgverleners, en is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play voor Apple en Android.

Bron: Florine Schussler-Raymakers en Jette de Groot in GAAF (VMCE) jrg. 25, nr. 4, 2019.
GZNL.GZ.19.10.0299