Eczeem heeft een aantal effecten op je leven die je dwingen tot keuzes. Deze keuzes zijn in de loop van de jaren zodanig ingesleten dat je je daarvan niet eens meer bewust bent.

Zo zal je in het begin heel vaak nadenken over kleding, woninginrichting, eten, vakantie, werk et cetera. Maar naarmate je langer met de kwaal behept bent, denk je minder na en gaan zaken vanzelf.

De belangrijkste punten in het leven van een eczeempatiënt zijn eigenlijk de bekende 3 R’s: reinheid, rust en regelmaat. Simpele leefregels die bijdragen tot een beperking van de opvlammingen van het eczeem.

Katoen en zijde

Ook de kledingkeuze is van belang. Katoen en zijde geven bijvoorbeeld geen kriebels (zoals wol) en zij geven de minste irritatie door warmte (zoals kunststofvezels), ze zijn dus aan te bevelen. Zo denk ik ook niet meer na over welke stoffen voor mij geschikt zijn, want dat is voor mij al jaren een vaststaand feit. Ik begrijp dat het voor het volgen van het modebeeld niet de meest aangewezen methode is, maar je hebt in ieder geval geen kriebels of te warme zaken aan waardoor je eczeem je leven gaat overheersen. De rat race van de modewereld moet je gewoon achter je laten; dat voorkomt stress en bespaart je ook nog veel geld.

Positief effect huisdieren

Een positieve levenshouding is altijd wenselijk, kijk wat je wel bent en ga jezelf geen depressie aankweken, omdat je zaken wil doen die niet gaan. Ook met betrekking tot huisdieren kan je beperkt zijn. Overigens niet iedere eczeempatiënt is allergisch voor huisdieren. Het hebben van een huisdier heeft ook positieve effecten, zeker op de sociale ontwikkeling van kinderen. Daarom zijn er een aantal keuzes die je kan maken/moet maken, waarbij je ook het belang van je kind moet laten meetellen. Weeg daarom de voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Dat dit soms tot moeilijke beslissingen zal leiden behoeft geen betoog.

Bewust/onbewust

Op de lange duur sta je niet meer stil bij dit soort (automatische) keuzes: het zit gewoon in je systeem. Je levens(in)richting is dan al zo vertrouwd dat je zaken niet meer bewust, maar onbewust doet.

We zeggen wel eens: je hebt eczeem, maar op den duur wordt het ook: je bent eczeem…

GZNL.GZ.18.07.0168e