Heerlijk, het is weer lente! Lekker lang licht, buiten zonder jas als de zon schijnt. Nog even en de BBQ kan uit de schuur gehaald worden.

Of toch niet zo blij? Lente betekent ook hooikoortsseizoen. Niezen omdat de natuur volop in bloei is. Jeukende ogen en een dip in je eczeem, al is het maar omdat je er moe van wordt en slechter slaapt.

Voorbereid

Al in februari moet ik eigenlijk starten met neusspray voordat de vroege bloeiers en stuivers zoals de berk op gang komen. Met antihistaminica pilletjes wacht ik tot ik last krijg van hooikoorts. Pas dan wil ik de eventueel versuffende bijwerking voor lief nemen. Tegenwoordig heb je ook een pollenradar op internet. Best aardig om te zien hoe het patroon op een dag verloopt. Maar eigenlijk kun je wel raden dat de verschijnselen bij mooi weer erger worden. Windrichting en -sterkte kunnen hooikoorts aanwakkeren, letterlijk dus.

Schaduwzijde van de zon

Iedereen lijkt blijer als de zon schijnt. Maar voor sommigen zijn er wat bedenkingen. Met een eczeemhuid durf je je niet altijd zo zomers gekleed te tonen aan de wereld om je heen. Ik laat me er zelf niet zo door weerhouden, dacht ik altijd. Maar nu ik erover nadenk is het misschien wel de reden dat ik in de zomer toch meestal lange broeken draag.

Overgevoeligheid

Een andere schaduwzijde van het zonnige weer is overgevoeligheid voor zonlicht zelf. Dat kan door medicijngebruik veroorzaakt worden, bijvoorbeeld door teerzalf. Als je je daar één keer mee hebt vergist, word je vanzelf voorzichtig. In zonlicht is vettige zalf al niet fijn vind ik, dus per seizoen wissel ik ook van zalven en crèmes.

Smeren…

Ik heb jaren geleden lichttherapie geprobeerd om mijn eczeem rustiger te krijgen. Helaas verergerde het alleen maar. Zonlicht verdraag ik gelukkig wel, al moet ik me net als iedereen voldoende beschermen tegen de zon. Dat betekent: smeren en nog eens smeren. Dat valt niet altijd mee: in zonnebrandcrème kunnen veel mogelijk irriterende stoffen zitten. Door de jaren heen ben ik daar denk ik wat te kieskeurig in geweest, omdat ik toch veel zonnebrandcrèmes blijk te verdragen.

Conclusie: er valt zeker te genieten van het voorjaar, als je maar voorbereid bent.

Hatsjie!

Als eerste op de hoogte

Wil je Pet’s volgende blog niet missen? Volg ons dan op Facebook

GZNL.GZ.18.07.0167c