Een droge huid na een douche? Het zal je bekend voorkomen – zeker als je atopisch eczeem hebt. Water droogt de huid namelijk uit. En hoe langer en hoe heter je doucht, hoe meer de huid uitdroogt.

Door lang en heet te douchen worden de buitenste laag van de huid en het vetlaagje op je huid aangetast. Die lagen zorgen er juist voor dat je huid gehydrateerd blijft en geen vocht verliest. Veelvuldig douchen kan deze lagen aantasten en de huid uitdrogen. Wie een wat vettere huid heeft, zoals een puber, zal niet snel klagen na een hete douche. Maar hoe ouder je wordt, hoe droger de huid wordt. Voor ouderen en mensen met een droog huidtype is het verstandig om niet te heet en niet te lang te douchen. Ook minder vaak douchen is een mogelijkheid.

Hoe zit het ook alweer?

De buitenste laag van de huid, de hoornlaag, is een belangrijke barrière van het lichaam. Die zorgt er onder andere voor dat bacteriën en andere ongewenste indringers niet naar binnen kunnen. Een droge huid kan leiden tot jeuk en krabben waarbij de huid kapot gaat, en het kan bestaande eczeemklachten verergeren. Door je douchegedrag aan te passen, kun je de huid weer laten herstellen of de klachten verminderen.

Smeren met vette crème of basiszalf

Ook is het bij een droge huid belangrijk om minder of geen zeep te gebruiken, maar wel een die pH-huidneutraal en hypoallergeen is, zonder geurstof/parfum. En na het douchen vooral smeren. Bij voorkeur met een verzorgende vette crème of basiszalf, iets wat mensen met eczeem vertrouwd in de oren zal klinken.

Hart werkt harder onder hete douche

Over welke temperatuur gaat het bij te heet douchen? De een kan net wat heter water hebben dan de ander, maar heter douchen dan je lichaamstemperatuur, dus 38 graden, wordt afgeraden. De hitte van een douche zorgt ervoor dat de vaten in je huid gaan openstaan. Daardoor moet je hart harder pompen om voldoende bloed naar je hersenen en je aders te krijgen, in plaats van naar je huid. Als dat niet snel genoeg lukt, kun je duizelig worden of flauwvallen. Bij jongeren zal dat minder vaak voorkomen dan bij ouderen. Die zijn er minder goed toe in staat om het bloed snel door het lichaam te pompen. Wie een lage bloeddruk heeft, is ook gevoeliger. Een te lage bloeddruk komt bij jonge vrouwen regelmatig voor.

Duizeligheid na een bad

Het is de vraag hoe makkelijk je je bloeddruk weer omhoog kunt krijgen. Sporten en je geregeld inspannen is in elk geval goed. Dan is het voor je lichaam niet zo’n probleem om je bloeddruk te verhogen: je hart is er aan gewend om harder te gaan werken als het nodig is. Duizeligheid na een te heet bad komt heel vaak voor. Je bloeddruk is al lager en opeens moet het bloed weer overal heen als je opstaat. Duizeligheid bij een hete douche zal minder snel voorkomen, maar het is beter om de warmwaterknop wat minder ver open te draaien.

Als eerste op de hoogte?

Volg ons op Facebook en Instagram

Bron: NVDV, NU.nl
MAT-NL-2000662