Heel Holland zorgde afgelopen december: een aardigheidje voor de (alweer) nieuwe aanhang onder de boom, een passend kerstmaal voor de alleseter tot vega… en niet te vergeten de handgeschreven kaart naar de oudtante.

Wanneer je je herkent in bovenstaande, sta er dan eens bij stil dat het ‘zorgen voor’ het ‘zorgen maken’ even naar de achtergrond doet verdwijnen. Bij seks is deze slogan helaas nogal eens omgedraaid. Een goed voorbeeld was de recente documentaire Mijn seks is stuk van Lize Korpershoek. Ze gaat daarin op zoek naar antwoord op de vraag waarom ze geen zin meer heeft in seks.

Zorgen moet je doen

Lize bleek zich vooral zorgen te maken over de gevolgen van haar stukke seks, namelijk de kans haar partner te verliezen bij wie de seks nog ‘gloedje nieuw’ was. Door het zorgen maken vervaagde het zorgen voor en daarmee leek Lize’s seks niet te repareren. In hoeverre maak jij je meer zorgen over je eczeem dan dat je zorgt voor leuke seks met je eczeem? Interessante overpeinzing zo aan het begin van het nieuwe jaar.

Seks is niet spontaan

‘Seks moet spontaan zijn’ is de zin die ik het afgelopen jaar het meest hoorde in mijn praktijk. Sigmund Freud schaarde in zijn drifttheorie zin in seks onder dezelfde noemer als eten, drinken en slapen. Als je het lang genoeg niet doet/hebt, komt het vanzelf weer terug. Maar… seks is niet spontaan! Lieve mensen, ja in de wittebroodsweken lijken de zin en lust onuitputtelijk uit de lucht te vallen, totdat de roze bril afwaait.

Zelf aan de slag

Vanaf het moment dat de roze bril af is, moeten we zelf voor ons seksueel plezier zorgen, zelf zorgen dat de seks opwindend, spannend en ontspannen blijft, zelf zorgen dat ons lijf naast eczeem ook fijne plekken kent en zelf zorgen dat de seks niet saai wordt. En dat zelf zorgen, daar zijn we nu juist niet zo goed in. In plaats daarvan zijn we met z’n allen veel meer geneigd ons druk te maken over onze seks die stuk is… en passief te wachten tot deze op een dag spontaan weer heel is.

Ja, maar… hoe dan?

Hoe doe je dat dan, er voor zorgen dat seks (met eczeem) plezierig is? Sfeer creëren waarin jij je ontspannen voelt, prikkels opzoeken die voor jou opwindend zijn, je huid vertroetelen waardoor voelen ook fijn kan zijn… je fantasieën de vrije loop laten… en last but not least… doe ‘s gek! Zorgen moet je doen, niet maken. Een welgemeende boodschap van mij voor jou aan het begin van 2020.

Als eerste op de hoogte

Wil je Hanneke’s volgende blog niet missen? Volg ons dan op Facebook

GZNL.GZ.18.10.0267e