Verkoelend, verfrissend… Wat kan een douche soms lekker zijn! Vooral wanneer je je geen zorgen hoeft te maken om een huid die stuk is.

Helaas moet ik me wel zorgen maken. Is het niet om welke zeep ik op dat moment het beste kan gebruiken, dan is het wel omdat het water te hard of te zacht is in verband met een te droge huid na afloop. Vaak douchen wordt sowieso afgeraden als je eczeem hebt, omdat water de huid extra uitdroogt. Na het douchen kan je huid ook heel erg strak aanvoelen.

Huisapotheek mee

Thuis of elders douchen is vaak ook een dingetje. Met eczeem is ergens anders douchen niet fijn. Tenzij je er helemaal op bent voorbereid. Bijvoorbeeld tijdens vakanties. Dan kies ik het liefst een hotel met goede sanitaire voorzieningen en neem ik mijn volledige ‘huisapotheek’ mee, zodat het douchen geen probleem is.

Weerbaarder

Toch heb ik ook wel vakanties meegemaakt die wat het douchen betreft primitiever waren. In mijn studententijd bijvoorbeeld ben ik regelmatig met rugzak op vakantie geweest. Mijn eczeem was destijds zeker niet stabiel; ging op en af. Douchen was dan regelmatig behelpen. Maar ik heb mij toen goed kunnen redden en ben achteraf blij dat ik die tijd heb meegemaakt. Het heeft mij met mijn eczeem alleen maar weerbaarder gemaakt.

Zorgeloos

Op dit moment heb ik helaas weer last van eczeem. Het liefst douche ik mij dan elke dag. Ik voel mij dan, zeker na een moeilijke nacht met jeuk, helemaal opgefrist. Op voorschrift van mijn dermatoloog douche ik mij om de dag. En daarna smeer ik mijn huid extra goed in met een ‘rijke’ bodylotion. De eczeemplekjes behandel ik met een speciale hormoonzalf. Het ene plekje heeft namelijk een wat sterker hormoonpreparaat nodig dan het andere.

Ik hoop echt dat er nog een moment in mijn leven komt, dat ik zonder ergens over na te hoeven denken onder de douche kan stappen. Heerlijk lijkt me dat. Met onbewust de gedachte: ‘even lekker douchen…’

GZNL.GZ.18.11.0306a(1)