Er komt een grootschalig onderzoek naar de oorzaak van eczeem. Het onderzoeksproject BIOMAP, bedoeld om het leven van psoriasis- en eczeempatiënten te verbeteren, krijgt hiervoor 20,8 miljoen euro van het European Innovative Medicines Initiative (IMI).

Alleen al in Nederland lijden een miljoen mensen aan de huidaandoeningen eczeem en psoriasis. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten, maar lang niet iedereen heeft daar baat bij. BIOMAP wil vijf jaar lang gegevens van meer dan 50.000 patiënten analyseren. Daardoor hopen de onderzoekers meer en beter inzicht te krijgen in deze ziekten en voorstellen te doen voor betere zorg en therapieën.

Omvangrijk team

Het Europese BIOMAP team bestaat uit onderzoekers van 26 academische instellingen, vijf bedrijven en vijf patiëntenorganisaties. De VMCE is een van die patiëntenorganisaties. In Nederland doen de academische centra LUMC, Amsterdam UMC en Radboud UMC mee aan het project.

Op zoek naar biomarkers

De onderzoekers hopen ook zogenoemde biomarkers te kunnen vinden. Ze gaan daarvoor het grootste patiëntenbestand ooit op het gebied van de huidgeneeskunde analyseren en moleculair onderzoek doen op cel- en weefselniveau. Biomarkers zijn bijvoorbeeld stoffen in bloed, weefsel of lichaamsvloeistoffen die de persoonlijke variatie in het verloop van een ziekte kunnen voorspellen. Mede hierdoor kan een persoonsgerichte behandeling ontwikkeld worden voor deze chronische ontstekingsziekten van de huid.

Voor het eerst

Als patiëntenorganisatie is de VMCE vanaf het begin betrokken bij BIOMAP. Bernd Arents, vrijwilliger Medische Zaken & Zorg, vertegenwoordigt de VMCE in het project: ‘Het is voor het eerst dat er zo’n grootschalig onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke oorzaken van eczeem. Een enorme impuls voor het beter kunnen begrijpen van constitutioneel eczeem en hopelijk ook voor betere behandelingen.’

Beter afstemmen behandeling

Arents: ‘Mogelijk wordt ook duidelijk of er inderdaad meerdere vormen van constitutioneel eczeem zijn, die men met biomarkers kan aantonen. Als deze ook nog eens aangeven wat de ernst van het eczeem van een persoon is op dat moment, dan zou dat helemaal geweldig zijn. Dat zou betekenen dat de behandeling van constitutioneel eczeem in de toekomst op de persoon kan worden afgestemd.’

Bron: VMCE

GZNL.GZ.19.05.0156