Met bijna 350 bezoekers, een inspirerend programma en een prima vibe mag de eerste Wereld Eczeem Dag meer dan geslaagd heten.

Het is de eerste keer dat er voor mensen met eczeem een aparte dag is georganiseerd. Met bijna een half miljoen mensen in Nederland die leven met deze aandoening de hoogste tijd. Maar zaterdag 14 september was het zover. De eerste Wereld Eczeem Dag onder het motto Lekker in je vel…?! vond plaats in Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht.

Isolement doorbroken

Het was een dag van herkenning en erkenning. Of zoals één van de bezoekers het verwoordde: ‘Voor mij is dit een dag van begrip. Een dag waarop je niks hoeft uit te leggen. Waarop je je gehoord voelt. Ik ben niet de enige met deze ziekte die je te vaak verbergt, waarvoor ik me soms schaam en die zoveel invloed op mijn leven heeft. En niet alleen op dat van mij, maar ook op dat van mijn naasten. Dat isolement doorbreken ze hier.’

Eczeem is booming…

Mannen en vrouwen met eczeem, jong en oud; partners, familie, vrienden – de grote zaal stroomde vol om te luisteren naar gloedvolle, aangrijpende verhalen, tips van ons eigen bloggersteam en naar de nieuwste (medische) updates, onder andere van dermatoloog Marjolein de Bruin-Weller van het UMC Utrecht. Het aantal wetenschappelijke studies over eczeem blijkt afgelopen jaren enorm gestegen te zijn en dat stemt optimistisch. Helaas kan eczeem (nog) niet genezen worden, maar vaak wel steeds beter behandeld dankzij nieuwe medicatie, ook in de nabije toekomst. En gelukkig neemt de aandacht voor wat eczeem met je doet, het begrip voor de emotionele en psychische last, ook toe.

Drukbezochte workshops

Na het deel in de grote zaal vroeg dagvoorzitter Daan Boom – die openhartig vertelde hoe hij en zijn vriendin omgaan met zijn eczeem en de bijbehorende krabrituelen – de bezoekers om deel te nemen aan een van de twaalf workshops. Die workshops werden druk bezocht en waren verdeeld over twee rondes. Onderwerpen te over: de toekomst van eczeembehandeling, jeuk, smeren kun je leren, de invloed van allergie op eczeem, maar ook voeding, eczeem bij kinderen, mindfulness en yoga, en: samen beslissen met je arts. En dan was er de indringende solo-voorstelling De geur van Koelzalf, hoe het is om te leven met eczeem. Deze werd verzorgd door onze blogger Vincent Dankelman.

Goodie-bag? Ja graag!

De hele middag waren er stands op de informatiemarkt waarvoor erg veel interesse was. Als afsluiting werd er in de foyer een drankje aangeboden en werden er ervaringen uitgewisseld. Alle bezoekers en deelnemers aan de workshops van deze bijzondere dag kregen tot slot een rijkgevulde goodie-bag met eczeem gerelateerde producten mee naar huis.

Als eerste op de hoogte

Lees onze blogs en belangrijk nieuws over eczeem… Volg ons op Facebook

De informatiemiddag Lekker in je vel…?! werd georganiseerd door de Vereniging van Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).
GZNL.GZ.19.09.0261