Mild tot matig ernstig handeczeem komt vaak voor. Ondanks dat het oppervlak veel kleiner is, weten we dat de impact van handeczeem vaak net zo groot is als die van atopisch eczeem. Het kan zelfs je relatie kosten.

Nu we ruim een jaar verder zijn met allerlei maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, had ik door de hand-hygiënemaatregelen meer mensen met handeczeem verwacht op het spreekuur. Wel zien we dat het frequenter en vaak langer wassen z’n tol eist van patiënten die al een (lastig) handeczeem hadden, maar een echte piek met nieuwe patiënten blijft uit.

Bezoek aan huisarts

Als je de onderzoeken leest, krijgen toch behoorlijk veel kinderen en volwassenen last van de handen als ze de maatregelen netjes opvolgen. Mijn verwachting is dat dit vooral relatief milde klachten zijn. Waarschijnlijk hebben de meeste patiënten voldoende aan alle tips en trucs uit de media of is een bezoek aan de huisarts voldoende. We weten dat een mild tot matig ernstig handeczeem veel voorkomt. De kans om in één jaar handeczeem te ontwikkelen is bijna tien procent. Mogelijk dat dit afgelopen jaar zelfs wat hoger was! Hopelijk duurt het allemaal niet ‘té lang’ en blijven de vervelende gevolgen van langdurig handeczeem de meesten bespaard.

Jeuk, pijn en schaamte

Een ernstig en langdurig handeczeem kan behoorlijke gevolgen hebben. We weten dat de impact (op kwaliteit van leven) voor alleen handeczeem vaak net zo groot is als atopisch eczeem, ondanks dat het oppervlak veel kleiner is. De klachten zoals jeuk, pijn en schaamte hebben op deze locatie grote invloed. Het feit dat het erg zichtbaar is, maar ook dat het je belemmert in allerlei werkzaamheden.

Relatie stuk

Daarnaast beïnvloedt handeczeem dikwijls relaties. Zo vergeet ik niet snel het verhaal van een geëmotioneerde patiënte afgelopen jaar. Zij vertelde over de pijn en jeuk van haar rode schilferende handen met forse kloven, de schaamte in haar leidinggevende functie, maar ook over de gevolgen die het had op haar relatie. Zij was onlangs gescheiden…

Geremd bij aanraking

Het handeczeem had gezorgd voor een flinke afstand door langdurige remming bij aanraking, liefde en ontspanning. De stress van het handeczeem en de stress van de scheiding zullen elkaar ongetwijfeld versterkt hebben. We weten dat stress een negatieve invloed heeft op (hand)eczeem. Maar vice versa ook. Krijg maar eens géén stress als je handen kapot zijn en je relatie ook scheuren vertoont.

Systemische therapie

Deze patiënte werd vanwege de ernstige klachten, het niet reageren op zalfbehandeling (vette zalf in combinatie met hormoonzalf onder verbandhandschoenen), behandeld met systemische therapie. Met het handeczeem gaat het inmiddels veel beter en patiënte is opgelucht met de rust die dit haar brengt. Nu heeft zij de ruimte om de gebeurtenissen van het afgelopen jaar te verwerken en ontspanning en geluk terug te vinden. Hopelijk leidt dit uiteindelijk tot een minder heftig handeczeem waarbij de systemische medicatie kan worden afgebouwd en op den duur gestaakt.

Dit is een van de vele voorbeelden, binnenkort komt dermatoloog Klaziena Politiek met een ander verhaal dat veel indruk heeft gemaakt.

Als eerste op de hoogte?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2100492