Eten en drinken hebben grote impact op mijn huid. Maar waar ik inmiddels ook achter ben: een relaxte houding ten opzichte van voeding helpt mij persoonlijk nog het meest.

Toen ik nog klein was (geen idee meer hoe oud precies, zo rond de 3-4 jaar denk ik), hebben ze in het ziekenhuis allemaal allergietesten gedaan. Qua voeding kwam de meeste reactie op koemelk, cacao en varkensvlees. Daarnaast een rits E-nummers en een hele waslijst die ik gelukkig vergeten ben. M’n ouders hebben een jaar lang deze voedingsmiddelen en E-nummers volledig uit mijn voeding geëlimineerd. Gek genoeg werkte het averechts. Het leverde me zoveel stress op, dat ik onder de eczeem zat.

Ik ging in die tijd regelmatig bij een vriendinnetje spelen en/of eten. Dan vroeg ik altijd of ik m’n papa en mama mocht bellen, of ik iets wel of niet mocht eten. Kreeg ik af en toe een lolly van de natuurwinkel en cashewnoten-pasta op brood, dat was het. Voor de rest weet ik het niet meer zo goed. Ik herinner me wel dat het niet leuk was, om zo ‘anders’ te zijn dan andere kinderen.

Toen m’n moeder later bij een natuurgenezer kwam, zei die: geef haar maar gewoon alles te eten. Ook waar ze allergisch voor is. Maar wel met mate. En dat werkte! Het ging vanaf toen een stuk beter.

M’n eczeem zal nooit verdwijnen, maar er zijn wel heel veel gradaties in.

Toen ik zwanger probeerde te worden en dat niet lukte, ging ik naar een orthomoleculair arts. Haar theorie was dat ik een probleem had met slijmvliezen en daardoor ‘spastische darmen’, verder problemen met astma, hooikoorts en eczeem. Met haar hulp heb ik anderhalf jaar rigoureus alle gluten, suiker en lactose verbannen uit mijn voedingspatroon. Extreem ingewikkeld, ik viel veel af.

Mijn gezondheid en vooral mijn baarmoederslijmvlies, dat tweeënhalf keer dikker werd, verbeterde echter in zo’n mate dat ik na vijf jaar problemen (intensief fertiliteitstraject) toch zwanger werd. Maar m’n eczeem en astma… verbeterden nauwelijks. Ik wijt dat wederom aan de stress die het ‘dieet’ met zich mee bracht.

Nu eet ik wel weer suiker en gluten, maar beide met mate. En lactose zo weinig mogelijk. Alles zonder er krampachtig mee om te gaan, dat werkt voor mij toch echt het beste. ‘Smokkelen’ doe ik zeker! Als er weer Droste chocoladeletters zijn bijvoorbeeld… Onmogelijk die te weerstaan. En ja, daar heb ik dan – helaas – extra jeuk voor over.

Alcohol tot slot… met Alkmaar Ontzet op 8 oktober bijvoorbeeld, Koningsdag, of carnaval in Breda. Dan lust ik wel een paar biertjes. Die hebben weliswaar het meest uitdrogende effect op m’n huid, maar ook dat neem ik voor lief. Blijkbaar heb ik af en toe nog liever gekmakende jeuk, dan dat ik op de allerleukste feestjes van het jaar geen drankje mee kan drinken met iedereen!

Als eerste op de hoogte

Nieuws en ontwikkelingen? Wees als eerste op de hoogte! Volg ons op Facebook.

GZNL.GZ.18.07.0166b