Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wassen we onze handen veel vaker. De huid droogt daardoor uit, kan rood worden, gaan schilferen en zelfs met kloofjes bedekt raken. Wat te doen?

Water en zeep drogen je handen uit. Hoe heter het water, hoe heftiger je huid daarop reageert. Was je handen daarom bij voorkeur met lauw water. Verder: hoe meer zeep je gebruikt – en je moet in deze tijd echt grondig je handen wassen –  hoe sneller het beschermende vetlaagje op je huid verdwijnt. Daar is helaas niets aan te doen.

Zeep of gel?

Zit er parfum in de zeep? Dat kan je huid extra irriteren. Gebruik je handalcohol, dan gaat de uitdroging nog sneller. Sommigen hebben baat bij desinfecterende gel, anderen weer niet. Kwestie van proberen. Vermijd water waar mogelijk en draag bijvoorbeeld handschoenen bij schoonmaakklusjes.

Pure vaseline

Het allerbelangrijkste is dat je je handen insmeert met vet. Crème of zalf maakt niet uit, als het maar vet is. Pure vaseline werkt het beste. Dat trekt niet snel in, dekt de huid af (die daardoor minder uitdroogt), maar is wel onpraktisch omdat je handen een tijd vettig blijven. Je kunt wat crème of glycerine toevoegen, dan trekt het beter in. Glycerine op zich is niet vet genoeg. Bodylotion is nog minder vet, maar heeft als nadeel dat er vaak veel water inzit, waardoor je handen nog meer uitdrogen. Gebruik liever geen geparfumeerde producten in verband met een allergische reactie van de huid.

Minder pijn

Kloofjes kun je insmeren met vaseline, dat geeft een beschermlaagje en zorgt ervoor dat je minder pijn hebt. Smeer je dagelijks je handen goed in, maar blijf je last hebben? Neem dan contact op met je huisarts die je een medicinale zalf kan voorschrijven.

Niet via de huid

Als laatste: het vetlaagje op je huid beschermt tegen bacteriën en schimmels. Is je huid gebarsten, dan kunnen die makkelijker binnendringen. Er zijn een paar virussen die ook op die wijze binnen kunnen dringen, zoals het herpesvirus. Maar het coronavirus niet. Ook niet door wondjes op je hand. Het coronavirus hecht zich aan slijm en vocht in neus en mond.

Meer weten?

Lees dan ‘Het coronavirus: handen wassen en verzorgen’ en volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2000108