Als ik ergens problemen mee heb, is het transpireren. Constitutioneel eczeem en transpireren gaan niet samen.

Toen ik vanmorgen opstond had ik veel last van mijn huid. Het is al een paar dagen erg warm en plakkerig weer. Ik prijs mijzelf inmiddels gelukkig dat ik niet meer in de Achterhoek woon, in het binnenland. Daar is bijna geen wind. In Amsterdam Nieuw-West, vlakbij zee, en later in Amersfoort voel ik altijd een windje en dat is aangenaam voor mijn huid.

Zuur en zout

Ik ben direct onder de douche gegaan en heb mijn huid met speciale crème ingesmeerd: mijn dagelijkse ‘work out’. Ik heb met name last van de huid in mijn gezicht. Vervelend omdat de huid er van nature erg dun en gevoelig is. Bij mij dus extra gevoelig. Het voelt rood en warm aan. De plekken rondom mijn mond voelen vochtig en zijn stuk. Pijnlijk, soms jeukt het erg; ik kan er nauwelijks vanaf blijven, laat staan wanneer ik iets heb gegeten… vooral zuur en zout voelen erg pijnlijk. De huid heeft ook bijna geen tijd om te helen. Bij heet weer is het insmeren een echte work out. Tijdens deze inspannende bezigheid krijg ik het gauw warm. Dit betekent transpireren… Daardoor vermengt het vocht zich met de crème en voelt het insmeren direct minder fris aan. Ik dep mijn huid met een schoon, vochtig koud doekje en begin zo nodig opnieuw met insmeren.

Flexibele houding

Gisteravond had ik het plan opgevat een beetje bijtijds op te staan en samen met mijn partner op pad te gaan. Gelukkig is hij gewend aan mijn situatie met eczeem en stelt zich daarin iedere keer weer flexibel op. De planning van een vrije dag schuift dan ook regelmatig een beetje op. Hij vindt het eigenlijk vervelender voor mij dan dat hij er erg mee zit. Mijn topper!

Geen spiegels

We moesten nog wat inkopen doen en ik zou mijn leesbril op gaan halen. Dit laatste was overigens wel een dingetje. Ik vind het vreselijk om naar kapperszaken of winkels te gaan die vol hangen met spiegels aan de wand. Dan word ik steeds weer geconfronteerd met mijn huidaandoening. Dit heeft onder andere te maken met een trauma uit het verleden. Ik heb hier EMDR-therapie voor gevolgd en kan er gelukkig al een stuk beter mee omgaan. De optiek waar ik mijn leesbril heb laten aanmeten, ging hier ook professioneel mee om. Ik heb een leuke bril uitgekozen en zelfs een paar selfies gemaakt die ik naar mijn familie heb gestuurd!

Als eerste op de hoogte

Wil je Dorien’s volgende blog niet missen? Volg ons dan op Facebook

GZNL.GZ.18.10.0258a(2)