‘Eczeem? Daar groei je wel overheen.’ Welke invloed heeft die opmerking op jou gehad? En kun je eigenlijk wel over eczeem heen groeien? We vragen vier bloggers naar hun ervaringen. Eén ding is duidelijk, eczeem is geen kinderziekte. Vincent Dankelman: ‘Als het goed gaat, vergeet je de slechte tijden.’

‘Ik heb een kleine terugval gehad,’ zegt Vincent Dankelman. ‘Het was vechten met mijn lichaam. Ik kreeg meer en meer last van jeuk, waardoor ik bleef krabben en uiteindelijk mijn huid weer net zo had opengehaald als vroeger. Het deed constant pijn en jeukte. En het ging net zo goed!’

Een andere Vincent

‘In oktober 2019 kreeg ik, na een mislukte lichttherapie, medicijnen waardoor mijn jeuk en pijn afnamen. Het leek een wonder. Voor het eerst langer dan een dag geen jeuk. Geen pijn. Geen vermoeid lichaam en geen geprikkelde gemoedstoestand. Voor het eerst in m’n leven werkte een combinatie van medicijnen zo goed dat dit alles verdween. Familie en vrienden beschrijven het nog steeds alsof zij een andere Vincent voor zich hadden. Ik heb hiervan tot december 2020 van genoten.’

Geen domper, maar acceptatie

‘Langzaam ging het achteruit. Door stress en een slechte gemoedstoestand kon ik de conditie van m’n huid niet meer op peil houden. Ik besefte dat ik veel geluk heb gehad dat het langer dan een jaar goed ging. Wat het me ook deed beseffen is dat ik chronisch ziek ben. Als het goed met je gaat, vergeet je de slechte tijden. Maar hoe het nu gaat is niet de zoveelste domper, het is zoals het is: accepteren dat je een ziek lichaam hebt dan wel een ziek lichaam bent.’

eindelijk beetje rust

‘Gelukkig voel ik me enorm gesteund door de mensen die mij lief hebben. Zij zorgen er nog altijd voor dat ik mijn last niet alleen hoef te dragen. Ik houd hoop. Ik weet dat het goed kan gaan, ik weet dat het minder zwaar kan zijn. Vorig jaar voelde het alsof mijn lichaam eindelijk eens een beetje rust kon krijgen. Maar er overheen groeien? Dat gaat nooit gebeuren.’

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?

Volg ons op Facebook en Instagram

MAT-NL-2100619